Virkning

Virkning liknar på många sätt stickning, till exempel genom att många av de termer som används inom stickning också används inom virkning. En viktig skillnad (och den kanske största skillnaden) är dock att virkning bara sker med en virknål, istället för med två stickor. En annan skillnad är det motstånd som först uppstod mot virkningen i Sverige, framförallt inom hemslöjdsrörelsen, där den länge var en mycket ogillad teknik. En av hemslöjdsrörelsen grundare, Lilli Zickerman, sade till exempel att tekniken var ”förkastlig”, då den ”kunde utföras halvliggande”.Crochet-round

Trots detta initiala motstånd har virkningen dock spridit sig, och det finns många vackra hantverksföremål som inte kan skapas genom att sticka, som man däremot kan skapa med en virknål, till exempel virkade dukar. Något som däremot är lättare att skapa med sticknålar är större föremål, till exempel filtar och klädesplagg för vuxna. Idag är det dock få som stickar sina egna kläder, och en anledning till det kan vara att det numera är enkelt att köpa just de kläder som man tycker om billigt. Det är bland annat möjligt om man handlar på en outlet online, som Outletsverige.se. Virkning och stickning har därför gått från att vara en industri till att bli ett hantverk och en hemslöjdsaktivitet.

Och virkning var verkligen en industri en gång i tiden – närmare bestämt i slutet av 1700-talet på Irland, där landets fattiga invånare kunde försörja sig på att kopiera knypplade mönster och omvandla dem till virkningsmönster, som de sedan virkade. På den tiden kan virkning inte ha funnits i mer än några årtionden; det är en relativt ny textilteknik i historien, då det inte finns några historiska belägg för virkning före sent 1700-tal.

När man virkar börjar man oftast genom att skapa en löpögla av garnet man ska använda, som man trär virknålen genom. Det första varvet som man virkar består sedan av så kallade luftöglor, som skapas genom att man drar garnet genom löpöglan med hjälp av virknålen. Därefter drar man garnet igen genom den nya öglan som bildades, och upprepar detta tills man har en kedja så lång som man vill ha. Om man ska påbörja ett cirkelformat arbete kan man också sluta kedjan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight