Inred med hjälp av stickning
Den som tror att stickning bara hör till den äldre generationen har fel. Det har blivit mer populärt även bland unga, särskilt nu när många håller sig hemma under pandemitider.
Stickning förknippas ofta med halsdukar och andra kläder men det är i själva verket långt ifrån allt man kan använda det till. Om du har blivit sittande och funderar på vad du ska göra härnäst, ta en titt omkring dig. Kanske finns det något som kan piffas till. Varför inte en muggvärmare till favorittillbringaren, eller en hatt till hunden?
Till en början kan det vara lättast att sticka i en vanlig garnstorlek, som ett överdrag till det där kalla handtaget, några ytterkanter till en tavelram eller kanske ett färggrant nytt band till väskan som ändå bara står där.
Ifall du är osäker på hur många maskor som behöver läggas upp eller hur tjockt slutresultatet kommer att bli går det alltid att göra en testlapp först och blocka den, det vill säga, blöta upp och spänna ut arbetet så att det inte skrynklar ihop sig så att det intar sin slutgiltiga storlek. Därefter blir det enkelt att mäta upp hur många maskor som går åt per centimeter och jämföra det med ytan som ska täckas.
Känner du dig sedan ovanligt ambitiös kanske det vore läge att skapa en ordentlig filt till soffan, mönstrade gardiner eller draperier. Då kan det vara en bra idé att köpa ett lite större garn och passande stickor för att spara på tiden. Se bara till att materialet håller ordentligt först, då det har funnits trender som att sticka med tjocka stycken av obearbetad ull, men dessa kan enkelt gå sönder om de ska användas som filtar eller liknande. Annars går det minst lika bra att göra något i miniformat till dockhuset eller nallebjörnen.
Som vanligt behövs det dock lite sunt förnuft kring brandrisken. Vid grillning över öppen eld är det kanske inte läge att sticka ett handtagsfodral till stekspaden, och en korg av garn som värmeljushållare kan likaså vara en dålig idé.
jwt0l8