Vad är krokning?

För den som ser krokning, eller tunisisk virkning som det också kallas, för första gången kan det hela se en aning kryptiskt ut. Enkelt sagt skulle man kunna säga att krokning är en blandning mellan virkning och stickning. Något som är krokat är inte lika elastiskt som något stickat och inte så hårt som något som är virkat. Krokar går att göra med i princip vilket garn som helst och beroende på arbetets storlek använder man en kroknål som ser ut som en lång virknål eller en kroknål av samma längd som en vanlig virknål men som har en wire fäst i bakänden. Det finns lite olika sätt att kroka på, antingen fram och tillbaka som när man stickar, eller rundkroka och då använder man en krokningsnål med krok i båda ändarna.

Olika krokningstekniker

 

Precis som inom stickning och virkning finns det olika maskor, eller stygn, när man krokar. Det finns stygn som påminner om virkningens fasta maskor och det finns stygn som ser ut som slätstickning, men utan den elasticitet som stickningen ger. Olika maskor passar olika bra för olika produkter. Vill du kroka grytlappar är det bar att välja ett kompakt stygn eftersom det minskar risken för att bränna sig i ett stygnmellanrum. Blir du riktigt intresserad av krokning kan du till exempel ta ett företagslån om du vill starta upp en verksamhet för att hålla kurser och lära ut tekniken.

Välja krokningsnål

Många börjar att kroka med en vanlig virknål. Det fungerar bra till vissa stygn, små arbeten och så länge man inte vill rundkroka. Det finns krokningsnålar i bambu, trä, plast och metall. Vilken längd, sort och material man trivs bäst med är något man får prova sig fram till. En del gillar nålar med lite tyngd i andra vill ha lättast möjliga. I takt med att intresset för handarbete växer kommer förhoppningsvis fler också upptäcka hur roligt det är att kroka.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight