Konsten att klä om möbler

Har du hittat din drömsoffa på loppis? Eller börjar favoritfåtöljen nötas ut? Då är det här en text för dig. Nedan kan du läsa mer om saker du behöver ha i åtanke när och om du ska klä om en möbel.

Tips för att lyckas klä om en möbel

Att klä om en möbel kan verka svårt och det kan ibland bli lite väl komplicerat. Därför behöver det första steget för dig vara att fundera på om du verkligen måste klä om möbeln ordentligt samt huruvida någonting annat med möbeln är trasigt, exempelvis stoppningen eller stommen. Om du tycker att det verkar allt för svårt att klä om möbeln helt kan du också exempelvis köpa ett överdrag till exempel Ikea Ektorp klädsel eller om du har andra möbler hittar du säkert överdrag till dem också.

När du har undersökt möbeln och fastställt att inget annat är trasigt eller behöver bytas ut först samt efter att du har funderat igenom om du ska klä om möbeln eller köpa ett överdrag, först då kan du börja med den praktiska renoveringen av din möbel.

Det första du behöver göra är att välja ett tyg. Det här är svårare än du kanske tror. Det beror på att du inte bara måste hitta ett tyg som du tycker är snyggt, det måste också matcha andra möbler eller andra färger i rummet och utöver det måste tyget vara tillräckligt hållbart. Du måste välja ett tyg som tål mycket slitage, både för att det gynnar möbeln över tid, men också för att det blir lättare att klä om en möbel om du väljer ett bra och slitstarkt tyg. En smart idé i det här läget är att beställa hem tygprover samt att konsultera tygförsäljare och höra med dem vad de rekommenderar.

När du har valt ditt tyg och kontrollerat stommen och stoppningen kan du fästa ett lager vadd runt ytan du vill klä om. Sedan behöver du nåla upp tyget på möbeln för att se till att det kommer att bli rätt när du häftar eller spikar fast tyget. När du nålar upp tyget måste du se till att du hittar tygets mittpunkter och möbelns mittpunkter och att du utgår från dem. På det sättet undviker du att något blir snett eller att ett eventuellt mönstrat tyg ser märkligt ut i skarvar och liknande.

Det allra svåraste att få till oavsett möbelns form är hörnen och vissa typer av kanter. Här är det viktigt att ta det lugnt och metodiskt och hela tiden se till att du har koll på läget. Även om du börjar i mitten och arbetar dig utåt kan det vara en bra idé att få fast hörnen så fort som möjligt efter mittpunkterna för att undvika att tyget emellan blir bubbligt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight