Garn

 

Garn är det vanligaste materialet när man stickar. Materialet består av en eller flera trådar som är sammantvinnade, och trådarna samt tvinningen avgör garnets grovlek. Hur trådarna tvinnas avgör dessutom garnets karaktär. Olika garner har olika egenskaper. Exempelvis kan man tvinna trådarna i garnet åt samma håller eller åt motsatt håll mot varandra. Om du läser ordet S-tvinn på förpackningen innebär det att den är vänstersnodd. Läser du istället Z-tvinn är den högersnodd.

Color threads, knitting needles and clothes on the wooden table

Garnnummer och systemtal anger grovleken på olika trådar och garner. Garnets nummer beskriver antal gånger finare än garnnummer ett som tråden spunnits. Ju högre nummer, desto tunnare är tråden. Systemtalet är istället ett mått som berättar längden meter av garnet som behövs för att det ska bli ett kilo garn.

Garn kan tillverkas av olika material. De görs av antingen djurfiber, exempelvis ull eller silke, växtfiber, exempelvis lin, soja eller bomull, syntetiskt material, exempelvis akryl och polyamid, eller blandmaterial. Vad man väljer är en smaksak, och så naturligtvis inom vilket användningsområde. De olika garnerna har lite olika egenskaper och fördelar respektive nackdelar.

Ett av de vanligaste garnmaterialen är bomull. Bomullen kommer från bomullssläktet och växer på en typ av buskar. När man gör garn eller tillverkar annan textil av bomull får man ett material som har stor tvättålighet, tål högt slitage och är svalt i varma klimat men värmer när det är kyligt. Till Sverige kom bomull redan under vikingatiden, men det var först efter 1700-talet som den fick allt större betydelse i landet.

Ett annat material man kan tillverka garn av är ull. Ull kommer från djur, exempelvis får, lama, alpacka, get eller kanin. Ullen har goda, värmande egenskaper. Lin är ytterligare ett material som man kan skapa garn av. Linet har en mer rustik, naturnära struktur och känsla. Om man blandar bomull och lin får man ett garn med egenskaper från de båda materialen, det vill säga den fasta strukturen som linet ger med bomullens hållbarhet. Lin kan annars vara ett material som inte håller för lika hög belastning och slitage som bomullen gör.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight