Färga ditt garn med växter

Att färga garn med växter är både spännande, lärorikt och passande för dig som gillar att arbeta med naturliga råvaror för att undvika onödiga kemikalier och gifter. Beroende på vilken färg och nyans du är ute efter att färga ditt garn med finns det olika växter att söka efter. Som med alla färgämnen är det viktigt att använda rätt mängd. Då denna metod för färgning fokuserar på ekologiskt tänkande bör du även undvika bruk av sällsynta och fridlysta växter. För att komma igång behöver du enbart införskaffa ett fåtal saker. De mest grundläggande är ofärgat garn, alun, en våg, en termometer, en kastrull och en tång.

crocheting-1479210_1920Inspiration är en nödvändig komponent

När sommaren och hösten passerat och kylan börjar bita är det dags att börja sticka tröjor och vantar. Det någorlunda varma halvåret är tacksamt då det låter oss bege oss ut i naturen eller sitta på altanen och utöva vår konst. En stimulerande miljö är för många absolut nödvändig för kreativa projekt oavsett om det rör sig om måleri eller andra hantverk. Tillhör du den läggning kreativa individer som inte klarar av att arbeta utan ett särskilt utrymme tillägnat till din konst kan ett vinterbonat Attefallshus vara en värd investering. Det är viktigt att arbeta där du kan få ro och koncentration och med ett Attefallshus i trädgården kan du spendera många timmar med ditt stickande och virke. Färgning av garn kräver en spis och bör därför utföras i ditt kök. Behöver du en annan plats kan det vara klokt att investera i en portabel spisplatta. Med den kommer du igång var du än får ro.

Skafferiet är fullt med färgningsämnen

Processen att färga garn är enkel. Undvara dock gott om tid. Vanligtvis krävs det att du sprider ut arbetet över två dagar men även en lång heldag kan fungera. Färgningsprocessen sker i minst tre stadier; en förtvätt, en förbetning, själva färgningen och en efterbetning samt eventuellt ett ytterligare färgbad. Att hitta organiska ämnen att använda när du vill färga garn är enkelt och det mesta har du säkert liggande i ditt skafferi. Vad som färgar vad är ganska otippat, så innan du kommer igång är det bäst att läsa på. Avokado ger både rosa och bruna toner, rödkål resulterar i gråa silverliknande toner, lök ger en gul ton och inte oanat framkallar kaffesump en gulaktig brun ton. Det finns knappast något härligare än att sticka kläder i din favoritfärg. Färgar du ditt garn själv sparar du pengar då du slipper köpa dyra nystan som dessutom ofta färgas med naturfarliga ämnen. Har du en ulltröja och en eldstad inomhus håller du dig också varm samtidigt som du sparar på elräkningen.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight