Fånga upp fina detaljer

Om du både tycker om att inreda och att handarbeta kan du dra nytta av det på ett trevligt och inspirerande vis. Medan vissa större saker, som till exempel bokhyllor, sängar och soffor måste inhandlas, kan du själv skapa detaljerna. Virka, sticka, trä pärlor, brodera eller sy – med fantasi och kreativitet kan du göra ditt hem både snyggt och personligt.

När du inreder är det bra att börja med de stora ytorna och sist tillföra de unika, små detaljerna. Du kan till exempel välja vackra tapeter och sedan komplettera dem genom att tillverka kuddar, plädar eller korgar i samma färgskala, eller varför inte fånga upp en detalj i mönstret som du sedan inreder med? Det finns hur många variationer och möjligheter som helst och resultatet kan bli riktigt spännande.

Virka och brodera blommor

I just tapeter är det vanligt med olika blomstermotiv och därför kan det vara kul att tillverka föremål med liknande blommor med garn och trådar. Du kan till exempel virka en 3D blomma och ställa i en vas, eller göra en vacker filt i liknande stil som tapetens blommor. En lätt och tacksam teknik är den så kallade mormorsrutan där du gör små rutor med olika mönster som du sedan syr i hop till olika saker som kuddar, väskor, keldjur och överkast. Du kan till och med göra kläder med den här tekniken och fördelen är att du jobbar småskaligt och exempelvis kan göra ett par rutor om dagen eller ta med dig arbetet i väskan.

Broderi är också en fantastisk metod för blommor och det har fått ett så stort uppsving under de senaste åren att det talas om ett broderiets renässans. Här kan du göra allt från kuddar till tavlor eller brodera små detaljer på kläder och andra föremål. Du kan också prova på en relativt ny trend som kallas punch needle broderi där du skapar små öglor med garnet istället för stygn.

Sticka mönster

Mönsterstickning är ett annat, kul sätt att arbeta med garn för att ta upp detaljer i den övriga inredningen. Den vanligaste tekniken kallas färöisk, Fair Isle på engelska, och går ut på att du stickar olikfärgade garner i många olika mönster i bårder. Blir lika kul på kudden som tröjan, och är ett vackert sätt att komplettera dina tapeter på.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight