Allt om att färga kläder

Har du någon gång provat på att batikfärga dina kläder? Under 1970-talets flower power var det många som anammade trenden att färga kläder själv. Idag kan man se mycket batikmönster i butiker på semesterorter både runt Medelhavet och i Thailand. Kanske har du själv köpt något batikfärgat plagg som en sarong, ett par vida byxor eller en tunika. Använde du dem bara på semestern och tyckte sedan att de inte passade in i ditt liv i Sverige? Anledningen kan vara att personer som ofta använder batikmönstrat ibland får stämpeln att de lever ett annorlunda och flummigt liv. De väcker associationer till Indien, kryddor, dinglande örhängen och kristaller.

hippie_pantsFrån flummig till moderätt

Batikfärgade kläder börjar nu komma tillbaka i modevärlden. Nu kan man använda plagg med detta mönster utan att ses som en flummig övervintrad hippie. Det passar dessutom utmärkt för många som vill förnya garderoben utan att ruinera sig. Många unga har olika spektakulära metoder för att få ihop pengar till att kunna köpa modekläder av de rätta märkena. Man har hört om ungdomar som till och med säljer familjens ärvda silverbestick eller börja sälja guld som de fick vid dop och konfirmation för att få ihop pengar till att köpa de trendiga kläderna. Här kommer batiken in i bilden. När de kända märkena börjar sälja batikfärgade t-shirts och klänningar då börjar det även bli inne att färga hemma. Gå igenom garderoben för att se hur många av plaggen som inte används, men som skulle passa utmärkt att bli som nya med batikfärgade mönster. Inget mönster blir det andra likt och här kan man verkligen tala om personlig stil.

Bra för miljön

Att återanvändning av kläder är bra för miljön vet nog alla. Trots att vi svenskar är duktiga på att handla miljömärkt och sopsortera är vi inte lika bra på att återanvända kläder. Många gånger fnyser vi lite på näsan åt folk i andra länder som vi anser inte är lika upplysta som oss vad gäller sopsortering till exempel. Kanske vi inte är så duktiga som vi tror. Detta på grund av att vi konsumerar kopiösa mängder av både mat och kläder. De flesta svenskar har otroligt många plagg i garderoben som till och med har prislappen kvar och aldrig har blivit använda. Vi älskar att shoppa och fyndar vilt när det är rea. Till vilken nytta? Behöver vi verkligen dessa kläder? Många lämnar in kläder till andrahandsbutiker, fast sanningen är att de flesta gör det för att de måste rensa garderoben för att få in ännu mer nytt. Att bara återanvända är svaret och det går att göra det genom att färga, sy om eller byta kläder med varandra.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight